Physics Quiz on Fiber Optics for IIT JEE, NEET, Medical & Engineering Exam 2021

0
Physics Quiz on Fiber Optics
Join NEET Medical Exam Telegram Channel Click Here
Join IIT JEE Engg. Maths Telegram Channel Click Here
Join Physics Chemistry Biology Channel Click Here
Join Board & Class 11th & 12th Channel Click Here
Join Our Quiz for All Exam Channel Click Here

 

Physics Quiz on Fiber Optics

Physics Quiz on Fiber Optics: NEET Physics is considered to be the most scoring subject. But if you want to get an edge over others, here is a tip, master NEET Physics concepts. Physics demands the attention of students in understanding reactions and concrete basic understanding but once done it only gets easier from there. Mastering NCERT syllabus for NEET Physics should be topping your list of to-do for Physics. In this post we are providing you Physics Quiz on Fiber Optics.

This article leads you to hundreds of solved MCQ on a variety of Physics on Fiber Optics topics important from NEET standpoint.

Physics Quiz on Fiber Optics

 

Q1: Data signal with minimum error is generated by which among the following

  1. Signal processing circuits
  2. Photodiode
  3. Linear circuitry
  4. None of the above

Answer: (c) Linear circuitry

Q2: Which among the following is described by the concept of numerical aperture in an optical fibre?

  1. Light collection
  2. Light scattering
  3. Light dispersion
  4. Light polarisation

Answer: (a) Light collection

Q3: An optical fibre consists of a core μ1 surrounded by a cladding of μ< μ1. A beam of light enters from the air at an angle of α with the axis of the fibre. The highest α for which ray can be travelled through fibre is

  1. cos1μ22μ12−−−−−−−−√
  2. sin1μ12μ22−−−−−−−−√
  3. tan1μ12μ22−−−−−−−−√
  4. sec1μ12μ22−−−−−−−−√

Answer: (b) sin1μ12μ22−−−−−−−−√

Q4: In an optical fibre communication system, which among the following is not a typical transmitter function?

  1. Coding for error protection
  2. Decoding of input data
  3. Electrical to optical conversion
  4. Recoding to match output standard

Answer: (d) Recoding to match output standard

Q5: In a single-mode fibre, how does the fraction of energy travelling through bound mode appear in the cladding?

  1. As a crescent wave
  2. As a gibbous wave
  3. As an evanescent wave
  4. All the above

Answer: (c) As an evanescent wave

Q6: Which among the following fibre optic cables have a core of size 480 μm to 980 μm and made up of polymethylmethacrylate?

  1. Glass fibre optic cable
  2. Plastic fibre optic cable
  3. Plastic clad silica fibre optic cable
  4. All of the above

Answer: (b) Plastic fibre optic cable

Q7: A ray of light will undergo total internal reflection if it

  1. Goes from rarer medium to denser medium
  2. Incident at an angle less than the critical angle
  3. Strikes the interface normally
  4. Incident at an angle greater than the critical angle

Answer: (d) Incident at an angle greater than the critical angle

Q8: Which of the following is not due to total internal reflection of light?

  1. Brilliance of diamond
  2. Mirage formation
  3. Optical fibre working
  4. Rainbow formation

Answer: (d) Rainbow formation

Q9: The fibres not used nowadays for optical fibre communication system are

  1. Single-mode fibre
  2. Multimode fibre
  3. Coaxial cable
  4. Multimode graded-index fibres

Answer: (a) Single-mode fibre

Q10: In single-mode fibres, the cladding diameter must be at least

  1. Five times the core diameter
  2. Thrice the core diameter
  3. Ten times the core diameter
  4. Twice the core diameter

Answer: (c) Ten times the core diameter



Subject-wise Tricks Tips & Question with Solution PDFs

S.NO Subject Name Topic-wise PDFs Download Link
1. Chemistry Notes PDF Click Here to Download Now
2. Maths Notes PDF Click Here to Download Now
3. Physics Notes PDF Click Here to Download Now
4. Biology Notes PDF Click Here to Download Now

 

Syllabus and Previous Year Papers

Chemistry Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chemistry Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Chemistry Syllabus Click Here
Physics Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Physics Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Physics Syllabus Click Here
Biology Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chapter Wise NEET Biology Syllabus Click Here
Maths Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Download NEET Previous Year Question Papers with Solution Click Here

 

Please Support us Like & Share Our Social Network

Facebook   https://www.facebook.com/ExamsRoadOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsRoad
Twitter  https://twitter.com/ExamsRoad
Instagram https://www.instagram.com/ExamsRoad/
YouTube  Click Here To Subscribe Now

 

Thank You.

By TEAM ExamsRoad.com

ExamsRoad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here