Biology Quiz on Taxonomy and Systematic for NEET & Medical Exam 2021

0
Biology Quiz on Taxonomy and Systematic
Join NEET Medical Exam Telegram Channel Click Here
Join IIT JEE Engg. Maths Telegram Channel Click Here
Join Physics Chemistry Biology Channel Click Here
Join Board & Class 11th & 12th Channel Click Here
Join Our Quiz for All Exam Channel Click Here

 

Biology Quiz on Taxonomy and Systematic

Biology Quiz on Taxonomy and Systematic: NEET is the most coveted medical entrance examination carried out across the country. It is an objective type, pen-paper test comprising 4 sections – Physics, Chemistry, Botany and Zoology. The maximum marks that can be scored are 720 marks and consists of 180 questions. 50% of the paper is dedicated to Biology, as the NEET exam primarily aims at enabling students to take up seats in medical courses. Biology is one of the most important and vital sections in NEET. It includes theories, descriptions, discoveries, diagrams, definitions, explanation of differences and relations. Most of the concepts covered in the NEET syllabus are from the NCERT syllabus of Class 11 & 12. In this post we are providing you biology quiz on Taxonomy and Systematic.

Biology Quiz on Taxonomy and Systematic

 

1.  The system of plant classification proposed by Carolus Linnaeus was artificial because
a) It was based on evolutionary relationship of plants
b) It was based on similarities and differences in floral and other morphological characters only
c) It took into account the physiological facts along with the morphological characters
d) None of the above

2. Linnaeus is credited with introducing
a) The concept of inheritance
b) Law of limiting factor
c) Theory of heredity
d) Binomial nomenclature

3. Out of the 4 widely known systems of classification one remains less phylogenetic and more natural and that is of
a) Engler and Prantl
b) Hutchinson
c) Bentham and Hooker
d) Rendle

4. The chief merit of Bentham and Hookers classification is that
a) it is a natural system of classification of all group of plants
b) a system based on evolutionary concept
c) it also considered the phylogenetic aspect
d) The description of taxa are based on actual examination of the specimens

5. ‘Systema Naturae’ written by Linnaeus contains a list of
a) 4000 species of plants
b) 2000 species of plants
c) 4200 species of plants
d) 4200 species of animals

6. Natural system of classification of plants differs from artificial system of classification in
a) taking into account only one vegetative character
b) taking into account only one floral character
c) taking into account all the similarities between plants
d) all of these

7. One of the best methods for understanding general relationships of plants is
a) Cytotaxonomy
b) Experimental Taxonomy
c) Numerical Taxonomy
d) Chemotaxonomy

8. Systematics deals with
a) Identification of Organism
b) Classification of organisms
c) the kinds and diversity of all organisms and the existing relationships amongst themselves
d) identification, naming  and classification of both plants and animals

9. α- taxonomy deals with
a) Classical taxonomy
b) Chemotaxonomy
c) phylogeny
d) experimental taxonomy

10. Classical taxonomy is also termed
a) β taxonomy
b) systematics
c) descriptive taxonomy
d) experimental taxonomy

11. The advantage of Systematics is that it
a)  gives an idea of organic diversity, its origin and evolution in the plant and animal kingdom
b) is complementary to other branches of biology
c) provides correct information needed in agriculture, medical, veterinary sciences etc.
d) All of these

12. Syngenesious anthers and epipetalous stamens are found in
a) Liliaceae
b) Malvaceae
c) Solanaceae
d) Compositae

13. Indefinite stamens are characteristic of family
a) Malvaceae
b) Gramineae
c) Labiatae
d) Cruciferae

14. Synandrous condition is common in the family
a) Umbelliferae
b) Rosaceae
c) Malvaceae
d) Cucurbitaceae

15. Polyadelphous condition is found in
a) Leguminosae
b) Rutaceae
c) Compositae
d) Liliaceae

Answers:
1- d
2-d
3-c
4-d
5-d
6-c
7-d
8-c
9-a
10-c
11-d
12-d
13-a
14-d
15-b

 



Subject-wise Tricks Tips & Question with Solution PDFs

S.NO Subject Name Topic-wise PDFs Download Link
1. Chemistry Notes PDF Click Here to Download Now
2. Maths Notes PDF Click Here to Download Now
3. Physics Notes PDF Click Here to Download Now
4. Biology Notes PDF Click Here to Download Now

 

Syllabus and Previous Year Papers

Chemistry Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chemistry Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Chemistry Syllabus Click Here
Physics Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Physics Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Physics Syllabus Click Here
Biology Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chapter Wise NEET Biology Syllabus Click Here
Maths Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Download NEET Previous Year Question Papers with Solution Click Here

 

Please Support us Like & Share Our Social Network

Facebook   https://www.facebook.com/ExamsRoadOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsRoad
Twitter  https://twitter.com/ExamsRoad
Instagram https://www.instagram.com/ExamsRoad/
YouTube  Click Here To Subscribe Now

 

Thank You.

By TEAM ExamsRoad.com

ExamsRoad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here