Biology Quiz on Diversity of Life – Classification System Plague for NEET & Medical Exam 2021

0
Biology Quiz on Taxonomy and Systematic
Join NEET Medical Exam Telegram Channel Click Here
Join IIT JEE Engg. Maths Telegram Channel Click Here
Join Physics Chemistry Biology Channel Click Here
Join Board & Class 11th & 12th Channel Click Here
Join Our Quiz for All Exam Channel Click Here

 

Biology Quiz on Diversity of Life

Biology Quiz on Diversity of Life: NEET is the most coveted medical entrance examination carried out across the country. It is an objective type, pen-paper test comprising 4 sections – Physics, Chemistry, Botany and Zoology. The maximum marks that can be scored are 720 marks and consists of 180 questions. 50% of the paper is dedicated to Biology, as the NEET exam primarily aims at enabling students to take up seats in medical courses. Biology is one of the most important and vital sections in NEET. It includes theories, descriptions, discoveries, diagrams, definitions, explanation of differences and relations. Most of the concepts covered in the NEET syllabus are from the NCERT syllabus of Class 11 & 12. In this post we are providing you biology quiz on Diversity of Life.

Biology Quiz on Diversity of Life

1.  The group of similar plants which breed freely among themselves constitute a
a) Species
b) Family
c) Order
d) Genus

2. The five kingdom arrangements of organisms was proposed by
a) Whittakar
b) John Ray
c) Whitter
d) Carl Woese

3.  Which of the following definitions covers a greater number of organisms?
a) Class
b) Genus
c) Order
d) Family

4. Basic taxonomy unit is
a)Kingdom
b) Genus
c) Species
d) Order

5.   The replacement of two kingdom classification by five kingdom classification was proposed by the year
a) 1853
b) 1859
c) 1969
d) 1863

6.  An example for the artificial system of classification
a) Bentham and Hooker
b) Linnaeus system
c) Engler and Prantl
d) Hutichson

7. First step in taxonomy
a) Naming
b) Description
c) Identification
d)classification

8. Binomial nomenclature means writing the name of plant in two words which designate
a) Order and family
b) Family and genus
c) Species and variety
d)Genus and species

9.  What is the correct descending sequence of taxonomic categories?
a) Division-class-order-family-tribe-genus
b) Class-order-division-family-species-tribe
c) tribe-genus-class-division-family-order
d) Family-order-genus-order-division-class

10. The term systematic was proposed by
a) John Ray
b) Adanson
c) De-Vries
d) Julian Huxley

11.  Modern classification is based on
a) Physiology
b) Fossils
c) Phylogeny
d) Morphology

12. A small group of individuals or organisms which resemble closely in structure as well as function is called
a) Phylum
b) Family
c) Species
d) Genus

13. Taxon is
a) a genus
b) a species
c) a taxonomic unit
d) a taxonomic category of any rank

14. ‘System naturae’ was written by
a) Linneaus
b) Charles Darwin
c) Aristole
d) Wallace

15. A system of classification based on all important morphologically characters is termed as
a) Artificial system
b) Natural system
c) Genetic system
d) Both and b

Answers:
1-a
2-a
3-d
4-c
5-c
6-b
7-c
8-d
9-a
10-a
11-c
12-c
13-d
14-a
15-b

 



Subject-wise Tricks Tips & Question with Solution PDFs

S.NO Subject Name Topic-wise PDFs Download Link
1. Chemistry Notes PDF Click Here to Download Now
2. Maths Notes PDF Click Here to Download Now
3. Physics Notes PDF Click Here to Download Now
4. Biology Notes PDF Click Here to Download Now

 

Syllabus and Previous Year Papers

Chemistry Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chemistry Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Chemistry Syllabus Click Here
Physics Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Physics Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Physics Syllabus Click Here
Biology Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chapter Wise NEET Biology Syllabus Click Here
Maths Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Download NEET Previous Year Question Papers with Solution Click Here

 

Please Support us Like & Share Our Social Network

Facebook   https://www.facebook.com/ExamsRoadOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsRoad
Twitter  https://twitter.com/ExamsRoad
Instagram https://www.instagram.com/ExamsRoad/
YouTube  Click Here To Subscribe Now

 

Thank You.

By TEAM ExamsRoad.com

ExamsRoad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here