Microbiology – Bacteria Biology Quiz for NEET & Medical Exam

0
Bacteria Biology Quiz
Join NEET Medical Exam Telegram Channel Click Here
Join IIT JEE Engg. Maths Telegram Channel Click Here
Join Physics Chemistry Biology Channel Click Here
Join Board & Class 11th & 12th Channel Click Here
Join Our Quiz for All Exam Channel Click Here

 

Microbiology – Bacteria Biology Quiz

Bacteria Biology Quiz: NEET is the most coveted medical entrance examination carried out across the country. It is an objective type, pen-paper test comprising 4 sections – Physics, Chemistry, Botany and Zoology. The maximum marks that can be scored are 720 marks and consists of 180 questions. 50% of the paper is dedicated to Biology, as the NEET exam primarily aims at enabling students to take up seats in medical courses. Biology is one of the most important and vital sections in NEET. It includes theories, descriptions, discoveries, diagrams, definitions, explanation of differences and relations. Most of the concepts covered in the NEET syllabus are from the NCERT syllabus of Class 11 & 12. In this post we are providing you Bacteria Biology Quiz.

Microbiology – Bacteria Biology Quiz

1. All the bacteria fix nitrogen except
a) Rhizobium
b) E.coli
c) Azotobacter
d) cyanobacteria

2. Differential staining of bacteria on Gram staining is due to
a) difference in the cell wall layer components of Gram positive and Gram negative bacteria
b) difference in the cell structure of Gram positive and Gram negative bacteria
c) difference in the mode of nutrition of Gram positive and Gram negative bacteria
d) none of the above

3. The iodine used in Gram staining serves as a
a) chelator
b) catalyst
c) mordant
d) cofactor

4. Which among the following is called as filamentous bacteria
a) Mycoplasmas
b) Spirochetes
c) Actinomycetes
d) Vibrios

5. Which of the following group of bacteria is considered as a link between bacteria and virus
a) Mycoplasmas
b) Spirochaetes
c) Actinomycetes
d) Vibrios

6. Cork-screw shaped forms of bacteria are
a) bacilli
b) stalked bacteria
c) spirochaetes
d) actinomycetes

7. The ability of bacteria to change their morphological form frequently is termed as
a) lysogeny
b) pleomorphism
c) alteromorphism
d) none of these

8. Bacterial cell wall is made up of

a) chitin
b) cellulose
c) dextran
d) peptidoglycan

9. Bacterial flagella is made up of
a) microtubules
b) tubulin
c) flagellin
d) spinin

10. Surface appendage of bacteria meant for cell-cell attachment during conjugation is
a) pili
b) flagella
c) spinae
d) cilia

11. Spinae is rigid tubular appendages in
a) Gram positive bacteria
b) Gram negative bacteria
c) both a and b
d) actinomycetes

12. The region where bacterial genome resides is termed as
a) nucleus
b) cytoplasm
c) nucleoid
d) ribosome free region

13. Bacterial chromosome is
a) single stranded and circular
b) double stranded and circular
c) single stranded and linear
d) double stranded and linear

14. Extra chromosomal, circular, double stranded, self-replicating DNA molecule in bacteria is called
a) cosmid
b) plasmid
c) phagemid
d) phasmid

15. Membraneous infolding in bacteria that initiate DNA replication is
a) mesosomes
b) carboxysome
c) magnetosome
d) nulcleosome

Answers

1-b
2-a
3-c
4-c
5-a
6-c
7-b
8-d
9-c
10-a
11-a
12-c
13-b
14-b
15-a

 



Subject-wise Tricks Tips & Question with Solution PDFs

S.NO Subject Name Topic-wise PDFs Download Link
1. Chemistry Notes PDF Click Here to Download Now
2. Maths Notes PDF Click Here to Download Now
3. Physics Notes PDF Click Here to Download Now
4. Biology Notes PDF Click Here to Download Now

 

Syllabus and Previous Year Papers

Chemistry Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chemistry Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Chemistry Syllabus Click Here
Physics Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Physics Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Physics Syllabus Click Here
Biology Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chapter Wise NEET Biology Syllabus Click Here
Maths Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Download NEET Previous Year Question Papers with Solution Click Here

 

Please Support us Like & Share Our Social Network

Facebook   https://www.facebook.com/ExamsRoadOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsRoad
Twitter  https://twitter.com/ExamsRoad
Instagram https://www.instagram.com/ExamsRoad/
YouTube  Click Here To Subscribe Now

 

Thank You.

By TEAM ExamsRoad.com

ExamsRoad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here