Biology Quiz on Kingdom Monera for NEET & Medical Exam 2021

0
Biology Quiz on Kingdom Monera
Join NEET Medical Exam Telegram Channel Click Here
Join IIT JEE Engg. Maths Telegram Channel Click Here
Join Physics Chemistry Biology Channel Click Here
Join Board & Class 11th & 12th Channel Click Here
Join Our Quiz for All Exam Channel Click Here

 

Biology Quiz on Kingdom Monera

Biology Quiz on Kingdom Monera: NEET is the most coveted medical entrance examination carried out across the country. It is an objective type, pen-paper test comprising 4 sections – Physics, Chemistry, Botany and Zoology. The maximum marks that can be scored are 720 marks and consists of 180 questions. 50% of the paper is dedicated to Biology, as the NEET exam primarily aims at enabling students to take up seats in medical courses. Biology is one of the most important and vital sections in NEET. It includes theories, descriptions, discoveries, diagrams, definitions, explanation of differences and relations. Most of the concepts covered in the NEET syllabus are from the NCERT syllabus of Class 11 & 12. In this post we are providing you biology quiz on Kingdom Monera.

Biology Quiz on Kingdom Monera

1. Kingdom Monera consist of
a) Prokaryotes
b) Eukaryotes
c) Archaebacteria
d) None of these

2. Some bacteria thrive extreme environment conditions such as absence of oxygen, high salt concentration, high temperature and acidic pH. Name them
a) Cyanobacteria
b) Eubacteria
c) Archaebacteria

Bacteria
3. A common character found in cyanobacteria and eubacteria is
a) Cell wall being composed of Peptidoglycan
b) Occurrence of oxygenic photosynthesis
c) Presence of photosynthetic lamellae
d) Presence of gas vacuoles

4. The bacteria were first observed in the year 1675 by
a) Carolus Linnaeus
b)Alexander Fleming
c) Anton Von Leenuwenhock
d) Robert Brown

5. Bacteria are classified on the basis of
a) Method of reproduction
b) Nucleus
c) Cell wall
d) pigments

6.  Bacteria without flagella are known as
a) Atrichous
b) Peritrichous
c) Lophotrichous
d) Monotrichous

7. The cells of cyanobacteria and bacteria exhibit similarly in having
a) Plastids
b) Nuclei
c) DNA
d) Centrosome

8. Bacteria do not need sunlight to grow because
a) They prepare their food without the help of light
b) They do not like sunlight brightness
c) Due to the absence of chlorophyll they are incapable of manufacture their own food
d) They use other kinds of light for manufacturing their own food.

9. Organism a regarded as “Joker’s in microbiological park”
a) Bacteria
b) Virus
c) Mycoplasma
d) Rickettsie

10. Who discovered conjugation in bacteria?
a)  Arber and Smith
b) Lederberg and Tatum
c) Jacob and Monad
d) Zinder and Lederberg

11. Bacteria used as biogas fermenters are
a) Halophiles
b) Methanogens
c) Cyanobacteria
d) Vibrio bacteria

12. The gram negative bacteria detect and respond to chemicals in their surroundings by
a) Volutin granules
b) Lipopolysaccharide
c) muramic acid
d) Porins

13. Which of the following is not present in Bacteria?
a) RNA
b) Cell wall
c) Flagella
d) Mitochondria

14. The cyanobacteria of great nutritional value being marketed today is
a)Serytonema
b) Spirogyra
c) Spirulina
d) Stigonema

15. The amino acid found only in bacteria and blue green algae is
a) Methionine
b) Diamino-pimelic acid
c) aspartic acid
d) glutamic acid

Answers:
1-a
2-c
3-a
4-c
5-c
6-a
7-c
8-c
9-c
10-b
11-b
12-d
13-d
14-c
15-b

 

 



Subject-wise Tricks Tips & Question with Solution PDFs

S.NO Subject Name Topic-wise PDFs Download Link
1. Chemistry Notes PDF Click Here to Download Now
2. Maths Notes PDF Click Here to Download Now
3. Physics Notes PDF Click Here to Download Now
4. Biology Notes PDF Click Here to Download Now

 

Syllabus and Previous Year Papers

Chemistry Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chemistry Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Chemistry Syllabus Click Here
Physics Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Physics Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Physics Syllabus Click Here
Biology Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chapter Wise NEET Biology Syllabus Click Here
Maths Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Download NEET Previous Year Question Papers with Solution Click Here

 

Please Support us Like & Share Our Social Network

Facebook   https://www.facebook.com/ExamsRoadOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsRoad
Twitter  https://twitter.com/ExamsRoad
Instagram https://www.instagram.com/ExamsRoad/
YouTube  Click Here To Subscribe Now

 

Thank You.

By TEAM ExamsRoad.com

ExamsRoad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here