Maths Quiz on Trigonometry for IIT JEE & Engineering Exam

0
Maths Quiz on Trigonometry
Join NEET Medical Exam Telegram Channel Click Here
Join IIT JEE Engg. Maths Telegram Channel Click Here
Join Physics Chemistry Biology Channel Click Here
Join Board & Class 11th & 12th Channel Click Here
Join Our Quiz for All Exam Channel Click Here

 

JEE Maths Quiz on Trigonometry

JEE Maths Quiz on Trigonometry : In this article you will get to Online test for JEE Main, JEE Advanced, UPSEE, WBJEE and other engineering entrance examinations that will help the students in their preparation. These tests are free of cost and will useful in performance and inculcating knowledge. In this post we are providing you maths quiz on Trigonometry.

Maths Quiz on Trigonometry

 

Q1. A balloon is observed simultaneously from three points A, B and C on a straight road directly under it. The angular elevation at B is twice and at C is thrice that of A. If the distance between A and B is 200 metres and the distance between B and C is 100 metres, then the height of balloon is given by _________.

View Answer

Solution:

x = h cot3α …..(i)

(x + 100) = h cot2α ……(ii)

(x + 300) = h cotα ……(iii)

From (i) and (ii), −100 = h (cot3α − cot2α),

From (ii) and (iii), −200 = h (cot2α − cotα),

100 = h ([sinα] / [sin3α * sin2α]) and 200 = h ([sinα] / [sin2α * sinα]) or

sin3α / sinα = 200 / 100

⇒ sin3α / sinα = 2

⇒ 3 sinα − 4 sin3α − 2 sinα = 0

⇒ 4 sin3α − sinα = 0

⇒ sinα = 0 or

sin2α = 1 / 4 = sin(π / 6)

⇒ α = π / 6

Hence, h = 200 * sin [π / 3]

= 200* [√3 / 2]

Q2. A tower of height b subtends an angle at a point O on the level of the foot of the tower and a distance a from the foot of the tower. If a pole mounted on the tower also subtends an equal angle at O, the height of the pole is ___________.

View Answer

Solution:

tanα = b / a, tan2α = [2 (b / a)] / [1 − (b / a)2] = [p + b] / a

⇒ 2ba / [a2 − b2] = [p + b] / a

⇒ [2ba2 − a2b + b3] / [a2 − b2] = p

⇒ p = [b * (a2 + b2)] / [a2 − b2]

Q3. A vertical pole consists of two parts, the lower part being one-third of the whole. At a point in the horizontal plane through the base of the pole and distance 20 meters from it, the upper part of the pole subtends an angle whose tangent is 1 / 2. The possible heights of the pole are _________.
a) 30 cm
b) 60 cm
c) 20 cm
d) 20 or 60m

View Answer

Solution:

[H / 3] cotα = d and d = 150 cotφ = 60m or

[H / 3d] = tanα and

[H / d] = tanβ

tan (β − α) = 1 / 2

= {[H / d] − [H / 3d]} / {1 + [H2 / 3d2]}

⇒ 1 + [H2 / 3d2] = 4H / 3d

⇒ H2 − 4dH + 3d2 = 0

⇒ H− 80H + 3 * (400) = 0

⇒ H = 20 or 60m

Q4. sec(tan−1 2) + cosec(cot−1 3) = _________.
a) 15
b) 17
c) 19
d) 21

View Answer

a) 15

Solution:

Let (tan−1 2) = α

⇒ tan α = 2 and cot−1 3 = β

⇒ cot β = 3 sec(tan−1 2) + cosec(cot−1 3)

= secα + cosecα

= 1 + tan2α + 1 + cot2α

= 2 + (2)2 + (3)2

= 15

Q5. The number of real solutions of tan−1 √[x (x + 1)] + sin−1 [√x2 + x + 1] = π / 2 is ___________.
a) 8
b) 6
c) 4
d) 2

View Answer

d) 2

Solution:

tan−1 √[x (x + 1)] + sin−1 [√x2 + x + 1] = π / 2

tan−1 √[x (x + 1)] is defined when x (x + 1) ≥ 0 ..(i)

sin−1 [√x2 + x + 1] is defined when 0 ≤ x (x + 1) + 1 ≤ 1 or 0 ≤ x (x + 1) ≤ 0 ..(ii)

From (i) and (ii), x (x + 1) = 0 or x = 0 and -1.

Hence, the number of solution is 2.

Q6. tan [(π / 4) + (1 / 2) * cos−1 (a / b)] + tan [(π / 4) − (1 / 2) cos−1 .(a / b)] = _________.
a) 2a / b
b) 2b / a
c) 4b / 2
d) b / 2a

View Answer

b) 2b / a

Solution:

tan [(π / 4) + (1 / 2) * cos−1 (a / b)] + tan [(π / 4) − (1 / 2) cos−1 .(a / b)]

Let (1 / 2) * cos−1 (a / b) = θ

⇒ cos 2θ = a / b

Thus, tan [{π / 4} + θ] + tan [{π / 4} − θ] = [(1 + tanθ) / (1 − tanθ)]+ ([1 − tanθ] / [1 + tanθ])

= [(1 + tanθ)+ (1 − tanθ)2] / [(1 − tan2θ)]

= [1 + tan2θ + 2tanθ + 1 + tan2θ − 2tanθ] / [(1 + tan2θ)]

= 2 (1 + tan2θ) / [(1 + tan2θ)]

= 2 sec2θ

= 2 cos2θ

= 2 / [a / b]

= 2b / a

Q7. If cos−1 p + cos−1 q + cos−1 r = π then p2 + q2 + r2 + 2pqr = ________.
a) 2
b) 3
c) 5 
d) 1

View Answer

d) 1

Solution:

According to given condition, we put p = q = r = 1 / 2

Then, p2 + q2 + r2 + 2pqr = (1 / 2)+ (1 / 2)+ (1 / 2)+ 2 * [1 / 2] * [1 / 2] * [1 / 2]

= [1 / 4] + [1 / 4] + [1 / 4] + [2 / 8]

=1

Q8. In triangle ABC, if ∠A = 45∘, ∠B = 75∘, then a + c√2 = __________.
a) 2b
b) 4b
c) 6b
d) None of these

View Answer

a) 2b

Solution:

∠C = 180o − 45o − 75o = 60o

Therefore, a + c√2 = k (sin A + √2 sinC)

= k (1 / √2 + [√3 / 2] * √2)

= k ([1 + √3] / [√2]) and

k = b / [sin B]

⇒ a + c√2= b / sin75([1 + √3] / [√2])

= 2b

Q9. In a triangle, the length of the two larger sides are 10 cm and 9 cm, respectively. If the angles of the triangle are in arithmetic progression, then the length of the third side in cm can be _________.

View Answer

Solution:

We know that in a triangle larger the side, larger the angle.

Since angles ∠A, ∠B and ∠C are in AP.

Hence, ∠B = 60o cosB = [a2 + c2 −b2] / [2ac]

⇒ 1 / 2 = [100 + a− 81] / [20a]

⇒ a2 + 19 = 10a

⇒ a− 10a + 19 = 0

a = 10 ± (√[100 − 76] / [2])

⇒ a + c√2 = 5 ± √6

Q10. If a, b are different values of x satisfying a cosx + b sinx = c, then tan ([α + β] / 2) = _______.

View Answer

Solution:

a cosx + b sinx = c ⇒ a {[(1 − tan(x / 2)] / [1 + tan(x / 2)]} + 2b {[tan (x / 2) / 1 + tan(x / 2)} = c

⇒ (a + c) * tan[x / 2] − 2b tan [x / 2] + (c − a) = 0

This equation has roots tan [α / 2] and tan [β / 2].

Therefore, tan [α / 2] + tan [β / 2] = 2b / [a + c] and tan [α / 2] * tan [β / 2] = [c − a] / [a + c] Now

tan (α / 2 + β / 2) = {tan [α / 2] + tan [β / 2]} / {1 − tan [α / 2] * tan [β / 2]} = {[2b] / [a + c]} / {1− ([c − a] / [a + c])} = ba

 



Subject-wise Tricks Tips & Question with Solution PDFs

S.NO Subject Name Topic-wise PDFs Download Link
1. Chemistry Notes PDF Click Here to Download Now
2. Maths Notes PDF Click Here to Download Now
3. Physics Notes PDF Click Here to Download Now
4. Biology Notes PDF Click Here to Download Now

 

Syllabus and Previous Year Papers

Chemistry Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chemistry Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Chemistry Syllabus Click Here
Physics Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Physics Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Chapter Wise NEET Physics Syllabus Click Here
Biology Syllabus for NEET & AIIMS Exams Click Here
Chapter Wise NEET Biology Syllabus Click Here
Maths Syllabus for JEE Mains & Advanced Click Here
Download NEET Previous Year Question Papers with Solution Click Here

 

Please Support us Like & Share Our Social Network

Facebook   https://www.facebook.com/ExamsRoadOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsRoad
Twitter  https://twitter.com/ExamsRoad
Instagram https://www.instagram.com/ExamsRoad/
YouTube  Click Here To Subscribe Now

 

Thank You.

By TEAM ExamsRoad.com

ExamsRoad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here